Mеђународни тематски научни скуп „Убиство и самоубиство у науци и уметности“

Институт за српску културу – Приштина, са привременим седиштем у Лепосавићу, организовао је XIX по реду, међународни тематски научни скуп, под називом „Убиство и самоубиство у науци и уметности“. Научни скуп је одржан паралелно на Учитељском факултету – Призрен у Лепосавићу и у Галерији Центра за културу „Градац“ у Рашки. На свечаном отварању скупа у Лепосавићу изведен је пригодан уметнички програм извођењем химне Боже правде хора КУД-а „Копаоник“ из Лепосавића и ученика Музичке школе из Лепосавића.

Поздравну реч и добродошлицу присутнима упутила је др Јасмина Ахметагић, виши научни сарадник Института.

Пленарна предавања на скупу су имали: проф. др Марко Атлагић, доц. др Александар Мартиновић, Филип Обрадовић:У Сребреници 1995. године није било геноцида; академик Wolfgang Rоhrbach, Europäische Akademie der Wissenschaften und Künste, Salzburg, Republik Österreich, akademik Nedeljko Stanković, BiH, prof. dr Dragan Tančić:Problemi odredjenja pojma samoubistva u naučnoj teoriji и др Јасмина М. Ахметагић, виши научни сарадник: Самоубиство: случај Рејпнин (реч је о Црњанском у Роману о Лондону).

Скуп је наставио рад у три сесије: књижевно-језичкој и историјској у Лепосавићу, док се обједињена политиколошка, социолошка, правна и културолошка одвијала у Рашки, где је учествовао највећи број професора из иностранства.